U Sarajevo stigli svjetski investitori

Prvo izdanje četverodnevnog kongresa „Tehnologija i inovacije za svjetliju budućnost“ koji u Sarajevu organizira najveća svjetska profesionalna organizacija, Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), počelo je danas predavanjima na Elektrotehničkom fakultetu. 

Kongres je okupio eminentna imena, svjetske stručnjake iz oblasti tehničkih nauka, koji će do 4. decembra studentima iz cijele Bosne i Hercegovine govoriti o svojim iskustvima, uz savjete kako da sami stvore svoj posao, ostvare karijere i povežu se sa ostatkom svijeta.

A podržat će i njihove ideje. Naime, u okviru Kongresa, 3. decembra bit će upriličena i prezentacija rezultata takmičenja u tehničkim inovacijama kojeg su organizovali IEEE i Projekat zapošljavanja mladih YEP, uz podršku Vlade Švicarske.

U takmičenju učestvuje 13 studentskih timova sa 8 elektrotehničkih, mašinskih, ekonomskih i IT fakulteta iz Banja Luke, Mostara, Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Tuzle i Zenice. Najuspješnije inovacije će dobiti podršku YEP-a za transformaciju ideja u održive biznise.

Organizator kongresa i profesor sa čuvenom La Trobe univerziteta iz Australije, Edhem Eddie Čustović istakao je da je cilj kongresa informiranje mladih u Bosni i Hercegovini o mogućnostima i prilikama koje mogu realizirati putem najvećeg svjetskog profesionalnog udruženja, IEEE, koje djeluje u 160 zemalja i okuplja više od 420.000 članova.

- Kreirat će se platforma za kontinuiranu saradnju, omogućavajući studentima i mladim profesionalcima u oblasti tehničkih nauka razvoj novih, kreativnih ideja u saradnji s globalnom IEEE zajednicom - kazao je Čustović.

Osnivač Fondacije "CityOS" Ceco Gaković istakao je da cilj takmičenja u inovacijama, „YEP/IEEE Innovation Hackathon“, nije jednokratna intervencija, već razvoj modela čija realizacija se očekuje i u narednim školskim godinama.

Podršku kongresu dao je i podpredsjednik ISACA-e Kemal Ken Kujundžić koji je porijeklom iz BiH kao i Mostarac Kenan Husković, inače suvlasnik u kanadskoj firmi Modern Niagara Grup. Do kraja kongresa očekuju se još mnoga zvučna imena kao što je Sergio Fernadez de Cordova koji trenutno sjedi u UNDP odboru za mlade inovatore gdje predstavlja Ameriku, a uspješno se bavi i marketingom.